Klinické sledovanie Médiá Kontakt

Obsah košíka:

Máte otázku? Napíšte nám!

Správy, aktuality, novinky

Konzumácia sóje môže znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc.

Konzumácia sóje môže znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc.
2011. jún 15.

„Sója obsahuje izoflavonoidy – rastlinné estrogény- a podobne ako ľudské estrogény, môžu mať protirakovinové účinky na rakovinové ochorenia, ktoré sú závislé na hladine hormónov napr.: rakovina prsníka a prostaty” – poznamenali autory článku v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Simazu Taici spolu so svojím tímom odborníkov vyšetril viac ako 36 000 japoských mužov a viac ako 40 000 žien v Národnom Ústave pre Výskum Rakoviny v Tokiu. Vekové rozpätie účastníkov bolo od 45 do 74 rokov života a na začiatku sledovania nediagnostizovali ani u jedného respondenta rakovinové ochorenie.

Pred štúdiom (1995-1999) preskúmali u zúčastnených ich životný štýl, stravovacie a fajčiarske návyky a lekárske nálezy. Následne po dobu 11 rokov sledovali ich zdravotný stav. Počas meraného stanoveného obdobia bol pomerne nízky výskyt rakoviny pľúc: medzi mužmi sa vyskytol v priemere v každom 75. prípade a medzi ženami v každom 225. prípade.

Okrem iných kritérií bolo 13 000 nefajčiarov rozdelených do skupín aj podľa toho, ako často konzumovali sóju. Z prieskumu vysvitlo, že v tej skupine mužov, ktorí jedli veľa sóje, bol výskyt rakoviny pľúc len v malom počte. V tej skupine pacientov, ktorí konzumovali najmenej sóje bol 2x častejší výskyt rakovinových ochorení, ako v skupine kde konzumovali najviac sóje. V prípade žien nevedeli vedci vysloviť použiteľný úsudok v spojitosti výskytu rakoviny pľúc a konzumáciou sóje, pretože sa vyskytlo malé množstvo ochorenia.

Toto štúdium sa nezaoberalo ani účinkom pasívneho fajčenia a nebralo do úvahy ani kategóriu, ktorá používala nejaký doplnok výživy. Odborníci sú toho názoru, že sú potrebné ďaľšie štúdie aj v iných štátoch."



K tomuto štúdiu musíme podotknúť, že v súvislosti s rakovinou pľúc bolo vykonaných viac klinických testov, ktoré skúmali účinnosť liečivých húb.
Alternatívnou liečbou pre pacientov ktorí trpia rakovinou pľúc, môže byť Podkovičník a Kriakový hríb (obidva sa nachádzajú v Podkovičníku MIX). O výťažku z Kriakového hríbu bolo v japonských klinických testoch dokázané, že u pacientov s pokročilým štádiom rakoviny pľúc dosiahli zmenšenie tumoru o 62,5%, alebo podstatné zlepšenie zdravotného stavu. Iné výťažky z húb, ako výťažok z Podkovičníka môžu zvyšovať účinok rôznych terápií (chemoterápia, ožarovanie atď.).
Špeciálne polysacharidové výťažky aktivujú bunky imunitného systému na útok proti rakovinovým bunkám, výsledkom čoho je podstatné zlepšenie kvality a dĺžky života pacientov, aj tých, ktorí prekonali rakovinové ochorenie.

Zdroj: MTI

Späť na stranu Správy

Huby

Výživové doplnky s obsahom výťažkov z húb

Aries prípravky

Výživové doplnky s obsahom prirodzených flavonoidov

Certifikat