Klinické sledovanie Médiá Kontakt

Obsah košíka:

Máte otázku? Napíšte nám!

Správy, aktuality, novinky

Vyživujú sladené nápoje rakovinové bunky?

Vyživujú sladené nápoje rakovinové bunky?
2011. február 16.

Sladené nápoje podporujú rast rakovinových buniek – tvrdí jedna štúdia, ktorá potvrdzuje aj skutočnosť, že v prípade konzumácie prirodzených ovocných šťiav (bez pridania cukru) je podstatne menšie riziko vzniku smrteľnej rakoviny podžalúdočnej žľazy.

Veľké množstvo cukru môže zvyšovať hladinu inzulínu v organizme, čo môže mať podľa odborník za následok nárast rakovinových buniek v podžalúdočnej žľaze. Inzulín sa tvorí v organizme v podžalúdočnej žľaze a podieľa sa odbúravaní cukru. Mark Pereira – pracovník Univerzity v Minnesote, referuje o výsledkoch štúdia v odbornom časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevencion.

Počas štúdia sledovali zdravotný stav 60 524 dobrovoľníkov zo Singapúru po dobu 14 rokov. V sledovanom období sa vyskytlo 140 prípadov rakoviny podžalúdočnej žľazy. V záverečnej správe konštatuje, že u tých osôb, ktoré vypili viac ako 2 sladené nápoje týždenne, bolo riziko vzniku rakoviny podžalúdočnej žľazy o 87% vyššie.

Podľa Susan Mayne z Yaleskej Univerzity, ktorá sa zaoberá výskumom rakoviny, treba opatrne narábať s výsledkami tohto štúdia a sú potrebné aj ďalšie vyšetrenia.

Aj táto správa dokazuje, že boj s rakovinou nie je jednoduchý, pretože sa jedná o komplikované a rôznorodé ochorenie. Z tohto hľadiska je veľmi dôležitá prevencia. Neslobodno zveličovať jej úlohu ,ale v každom prípade musíme využiť všetky výsledky a úspechy v tomto boji."

 

V prírode sa vyskytujú také liečivé rastliny, ktoré nielen regulujú normálnu hladinu cholesterínu a triglyceridov, ale podobne ako inzulín napomáhajú premene cukru na energiu, čím znižujú hladinu inzulínu v organizme.
Na základe horeuvedeného štúdia môžeme predpokladať, že vysoká hladina inzulínu môže mať za následok vznik vysokého krvného tlaku, ako aj rakovinového ochorenia. Tieto liečivé rastliny môžu byť užitočné nielen pre pacientov trpiacich cukrovkou (napr: pri vážnych ochorenia cukrovky je možné podstatne znížiť dávkovanie inzulínu), ale aj chorým trpiacim na obezitu a poruchy metabolizmu. Z liečivých húb používajú dlhšiu dobu Kriakový hríb aj na zvýšenie účinnosti pri znížovaní telesnej hmotnosti. Klinické testy dokazujú, že polysacharidy hríbového pôvodu (napr.: Kriakový hríb a Podkovičník: Podkovičník MIX obsahuje obidva polysacharidy) môžu bez vedľajších príznakov zvyšovať citlivosť organizmu na inzulín a takto znižovať hladinu inzulínu v krvi.
Odborníci zdôrazňujú aj dôležitosť stravovania a správnej životosprávy – strava bohatá na zeleninu a ovocie a telesný pohyb.

Zdroj: MTI

Späť na stranu Správy

Huby

Výživové doplnky s obsahom výťažkov z húb

Aries prípravky

Výživové doplnky s obsahom prirodzených flavonoidov

Certifikat